Pastarätter på restaurang

I nästan varje hem finns det en eller annan form av pasta. Det är en ingrediens som går snabbt att tillaga och den uppskattas av personer i alla åldrar. Pasta är inte heller särskilt dyrt i inköp. Men vad många inte har koll på är att det också serveras en hel del pasta på restauranger, och då både som finare rätter och som typiska rätter lämpade för barn.

Olika pastasorter passar på olika restauranger

Pasta finns i flera olika varianter och de passar till olika rätter. Med fusilli som har en skruvad form kan man göra fina pastasallader, spaghetti passar bra till såser och penne-formad pasta fungerar bra i gratänger. Vilken pastasort man väljer kan alltså variera stort beroende på vilken typ av restaurang det är, samt på vilka rätter som serveras där.

Vad kan man göra med pasta?

Pasta är väldigt allsidigt och kan användas till mycket. Sallader, såser, grytor, gratänger och vem blir inte då och då sugen på en riktigt härlig lasagne? Det går dessutom bra att ersätta potatis i många rätter med just pasta. Eftersom pastan kan användas till så mycket blir det sällan tjatigt att ha flera pastarätter på menyn. Dessutom är det stor skillnad på färsk pasta och på torkad sådan. Just den torkade pastan är i regel den man har i hemmet.

Pasta som barnrätt

Barn brukar tycka mycket om pasta. Den har roliga former, mild smak och en konsistens som faller de flesta yngre restaurangbesökare i smaken. Dessutom är pasta inte lika fett som till exempel pommes frites som många gånger annars är favorit hos barn. En sådan sak som pasta och köttfärssås, eller spaghetti med köttbullar tenderar att vara standard som typiska barnrätter på restauranger världen över. Pasta innehåller inte heller laktos, och generellt sett är den också fri från andra ingredienser som är vanliga allergener. Vanlig pasta innehåller dock gluten, och den kan även innehålla ägg. Det finns dock alternativ som både är äggfria och glutenfria.

Nyttigare pastarätter

När det gäller pasta kan det ibland höras röster om att det är väldigt onyttigt. Pasta innehåller förvisso en del kalorier men det går utmärkt att skapa nyttiga och goda rätter genom att justera proportionerna. I en pastasallad kan man till exempel lägga ner övervägande andra ingredienser och grönsaker som mättar. Det finns också fullkornspasta som är nyttigare än den ljusa pastan. Precis som när det gäller alla andra ingredienser och matvaror gäller det att äta med måtta. Pasta är inte specifikt onyttigare än något annat så länge man inte bara äter pasta året runt i extremt stora mängder. När man skapar menyn till restaurangen bör man därför inte fokusera allt för mycket på just delen att pasta kan ses som onyttigt.

greenchilli