Så skapar du en meny till champagne

Champagne är den dryck som de flesta associerar med fest och firande. Många dricker den som en fördrink innan maten, men den passar lika bra som måltidsdryck. För restaurangägare kan det ibland vara knepigt att skapa en meny utifrån detta berömda franska bubbel. Det är dock inte omöjligt om du vet vilken variant som passar till vad. Här kan du läsa mer om du kan skapa en hel meny till champagne.

Champagne som fördrink

Det franska bubblet passar utmärkt att dricka för sig som en fördrink. Det är vanligt att servera det innan måltiden eftersom det är friskt och lätt. De små bubblorna gör dessutom att munnen saliveras och aptiten väcks. Hos Vinoteket hittar du ett stort sortiment av champagne och andra mousserande viner. Till fördrink rekommenderas en av de lättare champagnesorterna, exempelvis en Blanc de Blanc som är gjord endast på de vita druvorna. Om du serverar olika sorters snittar och tilltugg, exempelvis chark och nötter, kan du välja en lite fylligare sort. Blanc de Noirs, som görs på de blå druvsorterna, eller en roséchampagne passar bra i det sammanhanget. Om du vill göra olika sorters drinkar med mousserande viner, exempelvis en lyxig Kir royal eller den berömda cocktailen mimosa, väljer du med fördel en billigare non-vintage champagne. En spansk cava eller en italiensk Prosecco är ett plånboksvänligare alternativ som också bra till drinkar.

Champagne till förrätter

Champagne passar mycket bra till en rad olika förrätter. Vinet är känt för sin sälta, höga fruktsyra, små bubblor och smak av citron och stenfrukt. Det gör det till ett perfekt val till många olika förrätter, exempelvis ostron, toast skagen och gravad lax. Till en charkbricka passar det särskilt bra med en Blanc de Noirs eller rosé eftersom dessa champagnesorter är lite fylligare och har aromer av röda bär.

Champagne till varmrätter

Att matcha champagne till varmrätter är klurigt, men inte omöjligt. Allt fler konsumenter har fått upp ögonen för bubblets möjligheter i gastronomiska sammanhang. Till tyngre rätter med fisk eller skaldjur är en vintage-champagne ett bra val. En lagrad champagne är fylligare med smaker som påminner om rostade nötter, grädde och citronmarmelad. Om drycken lagrats på ekfat så får den dessutom smöriga inslag, vilket passar utmärkt till hummer, krabba och olika fiskrätter.

Champagne till efterrätter

Eftersom champagne är ett vin som symboliserar fest och firande så kan det även matchas till efterrätter, exempelvis födelsedagstårta. Det är dock mycket viktigt att du väljer en sort med tillräckligt hög sötma annars kommer vinet att smaka surt ihop med den söta efterrätten. Välj därför alltid en champagne där det står doux (söt) eller semi-doux (halvtorr) på etiketten. Det är söta varianter som balanserar sötman i maten, vilket ger en perfekt mat- och vinkombination. Mousserande viner är särskilt bra till friska och fruktiga efterrätter, exempelvis jordgubbar eller citronpaj. Undvik tunga chokladefterrätter. Ju sötare efterrätt, desto sötare vin bör du välja. Samma regel kan givetvis appliceras även till andra mousserande viner. En söt eller halvtorr prosecco är också ett bra sätt att avrunda en trevlig middag.

greenchilli