Tapasrestauranger i Stockholm

Tapas, tillsammans med sangría och paella, är sannolikt det första många kommer att tänka på när man nämner spansk mat. Det är inte heller konstigt att så är fallet, eftersom tapas är en viktig del av den spanska matkulturen. Det finns till och med ett verb i spanskan, ”tapear”, som betyder ungefär att man går från bar till bar och tar en drink tillsammans med en tapas. Detta är ett alternativ till att sätta sig på en restaurang och äta middag i Spanien, och är både ett roligt sätt att uppleva många olika restauranger och barer och ett relativt billigt sätt att både bli mätt och lite full, eftersom många barer i Spanien erbjuder en gratis tapa när man beställer en drink (som kostar allt mellan 1 och 3 euro).

Även om det inte går att ”tapear” i Sverige, går det i alla fall att njuta av riktigt goda tapas i vår huvudstad, som har flera genuina tapasrestauranger att erbjuda. Om man är riktigt hungrig och vill ha stora och mättande tapas som gränsar till ”comfort food” (vilket väl i och för sig alla tapas är) ska man till exempel besöka Aquí Tapas Bar, som ligger på Kammakargatan i centrala Stockholm. På deras långa lista av tapas hittar man allt från kallt till varmt, och man kommer garanterat att bli varm av både den goda maten och personalens trevliga bemötande.

En mer livlig miljö får man om man går till Boqueria, som vanligtvis är fullbelamrad både runt lunch och middag. Det öppna köket och den stora, öppna lokalen bidrar till larmet och stämningen. Boqueria ligger i Mood-gallerian, och är den perfekta platsen att ta en paus i shoppandet för en stärkande tapas eller två.

På Odengatan ligger Mondo Tapas, som liksom Aquí Tapas garanterar mätta magar och glada miner. Man får räkna med att det är lite högre priser på Mondo Tapas än på Aquí, men det återspeglas bland annat i presentationen på tallriken – ögonen ska ju också bli mätta!

Ett restaurangkoncept som finns på flera ställen i stan är STHLM Tapas, och detta är tapasrestaurangen man ska bege sig till om man vill ha tapas med en internationell touch. Förutom klassiska spanska tapas kan man nämligen på STHLM Tapas även få exempelvis kimchi (från det koreanska köket). Maten serveras i en modern och stilren miljö, där tegel ger en touch av det genuina Spanien. STHLM Tapas finns bland annat i Vasastan och på Kungsholmen.

Ett besök på någon av dessa restauranger passar lika bra en varm sommardag, när man vill drömma sig bort till att man sitter på Plaza Mayor eller Las Ramblas och äter, som en kall vinterdag under årets mellandagsrea, när man vill värma sig med lite het mat. Om man inte bor i Stockholm och kan äta på någon av dessa restauranger, kan man trösta sig med att man i alla fall kan shoppa på mellandagsrean minst lika bra, eftersom man på sajter som Kampanjjakt.se hittar massor med bra rabatter till årets mellandagsrea.

greenchilli