Starta en restaurang – vad krävs?

Det finns många skäl till varför man känner en ihållande lust att starta upp en egen restaurang. Kanske släktingar driver en bistro någonstans eller så har man själv börjat sommarjobba på en restaurang för att sedan få smak på det. Att starta en restaurang är ett stort steg och inte alltid så lätt. Bland annat krävs noggrann finansiering genom banker eller låneinstitut som Capcito med flera, och dels fordras en rad tillstånd. Vidare har man som restaurangägare också ett stort ansvar för att renligheten sköts ordentligt och att gästerna får en trevlig upplevelse. Om man inte håller en god hygien i lokalerna eller om maten inte håller måttet, kan det stå en dyrt. Har man dessutom lån bör man vara extra försiktig med att göra misstag.

Tillstånd att sälja alkohol

Trots att de alkoholfria dryckerna börjar ta alltmer plats på menyerna, är ändå alkoholen ofta ett måste hos restauranger och det som drar in mest pengar i slutändan. I Sverige ställs det hårda krav för att få sälja dessa drycker som annars endast får säljas hos Systembolaget. Tillståndet sökes i samband med att restaurangen registreras hos kommunen och Miljökontoret. När samtliga dokument är inlämnade, måste du vänta cirka 4 månader på att få tillståndet beviljat.

En restaurang är ständigt föremål för granskning av olika myndigheter som kollar att man följer lagar och regler och att verksamheten bedrivs på rätt sätt. Därmed sagt är oväntade påhälsningar både från Skattemyndigheten och Miljö- och hälsoskyddsnämnden vanliga. Det har nämligen framkommit att till och med restauranger med Michelin-stjärnor i världen har fått utstå hård kritik efter att ha haft råttor i köket, utgångna råvaror och ofräscha arbetsytor osv.

Studera andra krogar

Livet som krögare är hektiskt, inte bara när restaurangen håller öppet. Det gäller att ha god koll på sina konkurrenter och att hela tiden hitta inspiration till menyer och inredning för att följa den röda tråden som får gästerna att hitta tillbaka gång på gång. Att lära upp sig hos en etablerad krögare är inte helt fel, och ofta är det så en ny restaurangägare danas. Länder som Frankrike, Belgien och Italien är typiska praktikländer dit restaurangfolket åker för att hämta inspiration.

Att hitta en lämplig lokal

De flesta krögare är överens om att hitta lokaler till sin restaurangverksamhet i fastigheter där inga boende finns, då de kan bli ordentligt störda av allt väsen från lokalerna. Kontorshus är det bästa, för då gynnas restaurangen ofta av arbetande och hungriga människor som både vill äta lunch och ha ett trivsamt after work då och då. Ofta är det dock hyran som avgör valet, samt andra aspekter som tillströmning av folk, nära centrum osv. Källarlokaler är trivsamma på vintern men lockar sällan folk under sommarmånaderna.

greenchilli