Restauranger och covid-19

Covid-19-pandemin har slagit hårt mot vårt svenska öppna samhälle och framförallt mot hotell och restauranger. De senaste begränsningarna gäller bland annat förbud av servering av alkohol mellan klockan 22.00 till klockan 11.00 på förmiddagen. Det är de kommunala tillsynsmyndigheterna samt länsstyrelsen är ansvariga för att detta efterlevs. Restaurangägare kan erhålla vägledning från dessa myndigheter om vad som gäller. Samtliga serveringsställen omfattas av restriktioner, vilket innebär bland annat krogar, kaféer, restauranger, konditorier och barer. Däremot har de kommunala myndigheterna såsom självständiga myndigheter rätten att göra en egen tolkning och tillämpning av lagstiftningen.

Även om denna pandemi inte kommer att vara för evigt har den trots allt skapat stora ekonomiska svårigheter för flertalet företagare. Många inom restaurangbranschen har specialiserat sig på att erbjuda sina gäster en upplevelse, vilket inte hjälper när människor valt att avstå från att äta ute. Det innebär dock inte att svenska folket helt avstått från att äta mat från restauranger och många företag erbjuder take away och/eller hemkörning. För många som cyklar till jobbet eller ner till stan är take away ett utmärkt sätt att handla färdiglagad mat från restauranger. Det är enkelt att parkera cykeln några minuter utanför favoritrestaurangen för hämta upp maten som förbeställts online. De som använder cykel ofta, och framförallt i stadstrafik, bör se till att deras cykeldäck är i bra kondition. För att få en snabbare, säkrare, lättare och roligare färd bör däcken vara fräscha och inte alltför slitna. Du kan enkelt och smidigt köpa cykeldäck online till bra pris. Med fräscha cykeldäck kan du sedan snabbt och smidigt hämta din lunchmat från en närbelägen restaurang. Covid-19 utgör inte något hinder för att fortfarande kunna äta fantastiskt god mat från en restaurang. Det är viktigt att svenska folket stöttar sina favoritrestauranger genom att antingen besöka dem, köpa take away eller få maten hemkörd. Det fina är att många restauranger dessutom erbjuder sina kunder fri hemkörning.

För restaurangbesökare och sällskap gäller i nuläget att de måste hålla minst en meters avstånd från varandra. Det är serveringsställets ansvar att se till att detta görs möjligt, vilket innebär att företaget kan behöva ändra på möbleringen och eventuellt begränsa antalet gäster under samma tillfälle. Kravet på att hålla distans från varandra gäller även för besökare som hämtar mat över disk – take away. Anledningen till dessa avståndsregler är att minska smittspridningen. Ett sällskap behöver inte observera enmetersregeln annat än från andra sällskap och gäster. Varje sällskap får själva ta ansvar för att hindra smittspridning.

Restauranger fyller en stor och viktig funktion i vårt samhälle. De ger oss möjlighet att njuta av mat och smaker från världens alla hörn. Denna bransch erbjuder oss allt från härliga luncher till fantastiska middagar tillsammans med vänner, kollegor eller familjemedlemmar. Restauranger finns till för oss som firar födelsedagar, tar studenten eller bröllop och ger oss fantastiska och oförglömliga minnen.

greenchilli