Restauranger med alkoholfria drycker – den senaste trenden

Svenskar har under lång tid, som de flesta vet, haft en viss relation till just alkohol. På så vis har även grupptrycket spelat in när folk har gått ut för att ha en helkväll på krogen eller restaurangen. Att dricka alkohol till maten har varit lika självklart som att äta snabbmat på nyårsdagen. Dock har denna trend verkat vända på senare tid. Det är inte bara det ekologiska som har fått en given plats i svenska restauranger – även de alkoholfria alternativen som förr endast kom i en eller två varianter, har nu utökats. Idag finns till och med helt alkoholfria krogar eller restauranger, där det bara går att dricka alkoholfritt. Detta utan att skämmas inför kompisar eller falla offer för grupptrycket. Att vara nykterist är numera betydligt mer inne än förr.

Hur utvecklar sig denna trend?

Numera är det inte bara alkoholfria drycker som skapas – restaurangerna försöker även hitta en egen nisch med en egen drink eller ett koncept som fungerar. Vissa brygger till och med sin egen must. Andra kombinerar dryckerna med andra s.k. hälsodrycker som man kan dricka till maten och som inte sällan kommer från andra delar av världen.

The Flying Horse i Stockholm

En pub och restaurang som ligger vid Odenplan i Stockholm och som serverar en lång lista av alkoholfria drycker, är The Flying Horse. Där har man fått placera personal som är mer vana vid efterfrågan på alkoholfria alternativ, än de vanliga. Många människor vittnar om att tidigare har det varit vanligt förekommande att till och med personal har tittat snett på en på olika krogar om man bett om dryck utan alkoholhalt. Så är numera inte fallet och särskilt inte här.

The Crooked Leg

Ännu en Stockholmsbaserad restaurang som riktat in sig på “nykterist-drycker”, är The Crooked Leg som ligger på Nordic Light Hotel i Vasaplan 7. Det höga betyget har återkommit gång på gång och kanske har det att göra med en mix av en lyhörd personal, färskpressade juicer som ingår i drinkarna och en skön stämning.

Wasa Allé i Göteborg

Här har man inte bara skapat en fulländad meny av alkoholfria drinkar och drycker – man har också en mycket utbildad personal som pluggat riktigt ordentligt och vet därmed vilka drycker som ska serveras till vilken mat. Du kan samtidigt dricka öl och alkohol till maten om så önskas, men de flesta kommer ändå hit av nyfikenhet på de alkoholfria alternativen.

greenchilli