Rätt klädd för restaurangbesöket

Att gå på restaurang är stort för vissa, men inte för alla. Det beror lite på varför man går på restaurang och hur ofta man gör det. Men vad bör man ha för kläder på sig när man går på restaurang?

Kläder för vänskapliga middagar

På en vanlig restaurang där man äter lunch eller kanske middag med vänner kan man bära i princip vilka kläder som helst. En snygg tröja från Kenzo herr fungerar bra tillsammans med ett par hela och rena byxor. Även kvinnliga gäster kan ha klänning, tröja, byxor eller kjol på sig. Så länge plaggen är hela och rena fungerar de i regel.

Finkläder för restaurangen

Om det är en finare middag är det finkläder som gäller. Samma sak om det är en riktig finrestaurang. För herrar innebär det kavaj, smoking, frack eller uniform. Kvinnor ska bära långklänning, kjol eller finare uniform om så finns. Det kan till och med vara så att man inte är välkommen in på restaurangen om man inte har en passande klädsel på sig.

Kläder som inte passar på restaurang

Det finns vissa plagg som inte passar sig att bära på en restaurang. Så är till exempel fallet med rasistiska eller vulgära uttryck. Starka politiska åsikter kan också vara olämpligt liksom plagg som inte täcker kön eller bröst. Att gå till glasskiosken på stranden i bara bikini är helt okej, men det passar sig inte att komma till restaurangen i underkläder.

Kläder när man köper snabbmat

Om man bara ska ner till pizzerian eller in på hamburgerhaket lite snabbt är det sällan någon som tittar på kläderna. Om man beställer via en drive-thru är det än mindre viktigt vad man har på sig. Att kläderna är hela och relativt rena är dock en fördel, men det är mer accepterat här att komma med färgfläckar på kläderna, ridkläder eller arbetskläder av annat slag. Det är nämligen ganska vanligt att anställda kommer till snabbmatsrestaurangerna för att köpa lunch under arbetsdagen, eller middag efter den. Här är det inte lika strikt som på de finare restaurangerna.

greenchilli