Kedjan Jamie’s Italian

Den kände TV-kocken Jamie Oliver känner nog de flesta till; i synnerhet de som gillar att titta på matlagningsprogram. I Storbritannien har Jamie startat en hel kedja restauranger. Det började med Fifteen för drygt 10 år sedan, ett projekt där arbetslösa utbildades till kockar. Några år senare startades den första restaurangen Jamie’s Italian, som snart byggdes ut till en kedja. Idén med restaurangen är att erbjuda en härlig familjemiljö, utsökt mat och rimliga priser. Detta i kontrast till exempelvis stjärnkocken Gordon Ramsay’s restauranger, där endast vissa välbärgade personer har råd att äta.

Jamie’s Italian finns som sagt i hela Storbritannien, samt en handfull restauranger i andra länder – varav en i Stockholm. Miljön är verkligen familjär och det är lätt att känna sig som hemma. Menyn är, som namnet förstås antyder, italiensk ända ut i fingerspetsarna. Här hittar man de klassiska italienska maträtterna och självklart är menyn uppdelad i antipasto, pasta, secondi och dolci. Vissa av dessa restauranger har också pizza och inte vilken variant som helst – vedugnsvarianten ska det vara. Antipasto betyder förrätt och det innebär en rad härliga aptitretare. Bland annat går det att få en blandtallrik med mozzarella, oliver, kronärtskocka och italiensk skinka, samt en vegetarisk variant.

Pastarätterna är också de mycket frestande och det är oerhört svårt att välja. Här finns både fylld pasta och diverse olika pastavarianter att välja bland. Det finns verkligen något för alla och man kan också välja mellan en hel eller en halv portion (en halv portion kan vara smart om man tänker sig att få plats med flera rätter i magen). Om man gillar lite starkare rätter finns en variant på papardelle med köttfärs, chili och fänkål som är utsökt.

Secondi är också en varmrätt, men här handlar det huvudsakligen om kött eller fisk. På Jamie’s Italian har man förutom de traditionella italienska rätterna dessutom en fantastiskt god hamburgare, som man kan få med ett urval av flera goda sidorätter i form av friterade polentakuber eller olika varianter av friterad potatis (det finns exempelvis en variant med tryffelolja och parmesan). De klassiska rätterna består bland annat av god Milanese, fisk i olika former samt italiensk biffstek.

Dolci, desserterna, är så frestande att man inte kan vara utan. Har man bara plats kvar i magen så känns det nästan självklart att välja ut något gott från den här menyn. Precis som med de andra delarna av menyn är dessertmenyn lite av en cross over mellan italienska köket och andra kök. Det finns de klassiska italienska desserterna panna cotta och tiramisu, men också exempelvis brownie och cheesecake.

Samtliga rätter avnjuts gärna med ett gott vin, husets vin exempelvis, eller en god öl. Det finns förstås också alkoholfria alternativ för den som så önskar.

greenchilli