Hard Rock Café

De som är bevandrade internationellt inom mat och olika kedjor, känner säkerligen till den amerikanska kedjan Hard Rock Café. Trots den amerikanska stilen på restaurangerna så öppnades faktiskt den första restaurangen i London år 1971. Sedan 2007 ägs dock företaget av ett bolag i Florida och här finns den största av restaurangerna, närmare bestämt i Orlando.

Hard Rock Café är ett ställe där det ska vara roligt att umgås, både med familj och vänner. Det är mycket show över miljön och de allra flesta restaurangerna i kedjan har regelbundet livespelningar genom att olika band kommer dit. Det spelas ganska hög musik här, så har man problem med detta är det nog inte hit man ska gå. Musikvideor spelas på ett stort antal skärmar runt om i restaurangerna. Dock spelas långt ifrån bara hårdrock, trots att namnet antyder detta. Rockigt så det förslår är det dock alltid. Restaurangerna är också visuella att vistas i, inte enbart på grund av alla skärmar med musik utan också på grund av att väggarna är täckta med prylar från diverse olika band. Här kan man beskåda gitarrer, scenkläder och vinylskivor från många kända band.

Det intressanta med Hard Rock Café är också att de olika restaurangerna har sin egen prägel. I exempelvis Dublin påminner restaurangen om en pub och passar därmed väldigt bra in i den miljö där den finns (området Temple Bar). I Lissabon är restaurangen av atriummodell, vilket innebär att ett område i lokalen har mycket högt i tak och blir maffigt för besökaren. I Pragrestaurangen hänger en stor gitarr tillverkad av böhmisk kristall ned från taket, som en kristallkrona. Hard Rock Café tar med andra ord tillvara på den lokala kulturen, vilket är läckert i sig. Det ser man också på menyn, där man förutom ett visst utbud av hamburgare dessutom har en lokal variant; i Edinburgh innebär detta att hamburgaren serveras med haggis!

Menyn i övrigt är mycket amerikansk, precis som man kan förvänta sig av ett matställe med den här profilen. Hamburgare, ribs, tex-mex och köttbitar varvas med plocktallrikar med olika innehåll. Nämnas bör att portionerna är enorma, så man måste verkligen vara hungrig vid ett besök. Tänk på att lämna plats för dessert, annars kommer du missa några riktigt goda varianter du inte kan vara utan!

greenchilli