Pizza – eller pizza?

Ibland har man varken tid eller ork att vänta länge på att få in sin mat på restaurangen, men framförallt kanske man inte vill lägga så mycket pengar på maten. Det är här pizza kommer in i bilden; enkel men god mat som finns i en mängd olika utföranden. I huvudsak finns här två olika ”skolor”: pizzan som baseras på den italienska varianten eller pizza som har turkiskt ursprung. Dessa varianter skiljer sig en del från varandra i utförande.

Den italienska pizzan bakas ofta i sten- eller vedugn och här används i regel de typiskt italienska ingredienserna som man ofta ser på en antipastotallrik: skinka, oliver, kronärtskocka, mozzarella och mycket annat gott. Den turkiska pizzan kallas ”pide” i Turkiet och är mycket tunn. Internationellt har denna variant av pizza ofta lite mer annorlunda ingredienser än den italienska motsvarigheten. Här hittar man exempelvis ofta kekabkött, samt olika såser som hör till kebab. Kebab i Turkiet är för övrigt inte enbart den variant man ser på de svenska pizzeriorna; där kallas det mesta inom köttväg just kebab. Turkiska restauranger har ofta sin pide som förrätt i mindre utförande, medan man kan få en större variant som huvudrätt.